den tjugotredje december

Berätta om ditt bästa julminne

I hemmet på Ekerö så har barndomens jular varit magiska. Och då de flesta smälter ihop till ett och samma minne så ska jag försöka måla upp bilden av hur julen var när jag var liten. för det var ren magi. vissa kvällar slutade i tårar över klappar jag inte förstod varför jag fått, men minnena är ljusa och förtrollande. traditioner som jag vill föra vidare till mina barn.

det började tidigttidigt på julaftons morgon. vi alla syskon samlades i storasysters rum där spårningen började. Spårning är något som Pappa gjort alla år och det består av ledtrådar som leder oss fram till en skatt. vi har alla syskon gått runt i huset i pyjamas och med julstrumpan i högsta hugg och knepat oss fram till skatten som alltid varit i form av ett spel.

Innan vi fått gå in i vardagsrummet så har mamma och pappa varit där och tänt upp allt och vi har fått se granen med kläder för första gången. när vi var små var vi aldrig med och klädde den, utan det gjordes när vi sov. så att få se en gran + klappar under den för första gången på julafton bidrog nog till magin.

sen lång frukost med sirapsbröd och korv. lite allmänt häng, spela lite spel. äta lite godis. se Sunes Jul. klämma lite på paketen. sen när vi var små åkte vi alltid till gammelmormor på julkalas, men sedan hon gick bort har vi antingen varit hos mormor&morfar eller hemma. fikat och hängt runt. sen kalleAnka och julbön. Julbord och sen kommer tomten.

Då vi är sju stycken i familjen har själva klappöppnandet tagit en oerhörd tid. och inte för att det är så äckligt mycket, utan för att det tar tid. en i taget öppnar, alla tittar. pauser med godis & med fika & med läsk.

sen i säng framåt juldagsmorgon…


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *