Jag håller på att skriva min c-uppsats. För intressets skull, och för att förena skola med vad jag jobbar med i företaget, så har jag valt att skriva om ätstörningar. Hela dagen igår gick åt att hitta tidigare forskning, fundera igenom syftet samt börja fördjupa kunskapen kring sjukdomen.

Vad är det för samhälle vi har egentligen? Det målas upp ett skönhetsideal som alla egentligen vet inte existerar, men som ändå är något alla ska sträva efter. Från sjuåringar till sjuttiofemåringar. Alla ska se ut som de retuscherade modellerna i de glänsande tidningarna oavsett vad. Detta är egentligen inte den största faktorn till ätstörningar, men nog en så bidragande faktor. Om man hela tiden matas med att smal smal smal, se ut såhär, var såhär, då förloras en sund och verklighetsförankrad självbild. Visst kan man förstå att bilderna bara är returscherade, det kan jag som tjugofyraåring absolut göra, MEN hur är det med alla som är yngre? Som hela tiden exploateras för medias bild av skönhet? Jag, Linda tjugofyra, dras också med och jämför mig och tycker inte att jag duger något till. Hur är det inte då för en tolvåring mitt i allt vad man står i? Plussa på ett snävt skönhetsideal så har du kanske vridit till tolvåringens hjärna för alltid.

Vi måste skapa förändring! Ändra synen vi ser på varandra och på vad skönhet är. Inte ha modeller med armar som trådar och midjor som handleder. Jag talar om ett snävt skönhetsideal som måste försvinna och ersättas med en sund och verklig bil av skönhet. Ett ideal som jag tror skulle påverka den negativa spiralen med ätstörda tankar, och vända den till något positivt.


Comments

— 2 Comments

 1. Hej Linda Maria!
  Behöver du inför din C-uppsats prata med någon som till 100% vet vad anorexia och bulimi innebär så finns jag här.
  Jag har levt med båda sjukdomarna i 32 år och har nu..vid 47 års ålder…äntligen påbörjat min resa till ett friskt liv!
  För min del har sjukdomen inte så mycket med skönhetsideal att göra utan den triggades av ett brutalt övergrepp när jag var 15 år.
  Jag kommer att se din föreställning i Lötenkyrkan i Uppsala i morgon den 13/11 och hoppas att vi får tillfälle att prata lite med varandra.
  Varma hälsningar
  Mia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *